TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRENİM
NEDEN TÜRKİYE
Stratejik bir konuma sahip olan Türkiye, yaklaşık on bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Hem Asya’nın hem de Avrupa’nın bir parçası olduğu için, geniş bir iklim ve coğrafya çeşitliliğine sahiptir. Üç tarafının denizlerle kaplı olması sayesinde Türkiye her zaman önemli ticaret, ipek ve baharat yollarının merkezi olmuştur.
Türkiye bölgedeki en güvenli ve istikrarlı ülkelerden biridir. Türk Üniversiteleri’nde öğrenciler hem
çağdaşlığı hem de geleneği bir arada yaşama fırsatı bulacaklardır. Bazı Türk Üniversiteleri’nde eğitim dili İngilizce’ dir ve diğer birçok üniversite de öğrencilerine İngilizce öğrenme olanağı sağlamaktadır. Her şeyden önemlisi, eğitimdeki yüksek kalite sizi geleceğe hazırlayacaktır.
Türk Üniversiteleri’nin size sağlayacakları
1- Yüksek Standartlarda Eğitim
Türk Üniversiteleri’nin kaliteli eğitim ve öğretim kadrosu ile, küresel dünya için gereksinim duyacağınız bilgi ve becerileri kazanma fırsatı bulacaksınız.
2- Uluslararası Düzeyde Tanınmış Dereceler
Türk Üniversiteleri’nde alınan dereceler, bütün dünyada tanınmaktadır. (Diploma denklikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için ülkenizdeki yetkili kurumlara başvurunuz.)
3- Donanımlı ve Modern Kampuslar
Bilgiye kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve araştırma yapabileceğiniz donanımlı kütüphane ve laboratuvarları kampüslerimizde bulabilirsiniz. Kültürel ve sportif olanaklar ve öğrenci toplulukları ile Türkiye’de üniversite öğrencisi olmaktan büyük keyif alacaksınız.
4- Kültürel Zenginlik
Çeşitlilik, zenginliktir. Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği nokta olan Türkiye’de Doğuyu ve Batıyı bir arada barındıran kültür zenginliğini bulacaksınız.
5- Güvenli ve Ekonomik Eğitim
Türkiye, kaliteli eğitimi uygun ücretlerle alabileceğiniz bir ülkedir. Eğitim ve yaşam giderleri Avrupa ve Amerika’daki birçok ülkedekinden daha azdır.
6- Sıcak ve Dost Bir Çevre
Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye, genç insanları içtenlikle karşılar. Türk insanı geleneksel olarak misafirperverdir.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRENİM
Türkiye’de yükseköğrenim, ortaöğretimden sonraki en az iki yıllık eğitimi kapsamaktadır.
Yükseköğrenim kurumları, ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora derecesi veren üniversiteler, fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, konservatuarlar ve meslek yüksekokullarıdır. Türkiye’de yükseköğretim sistemi 53 devlet, 24 vakıf (özel) üniversitesinden oluşmaktadır ve son yıllarda üniversite öğrencilerinin sayısı yaklaşık 1.9 milyondur.
Lisans Programlarına Kabul Koşulları
Türkiye’de bir üniversitede lisans öğrenimi görmek istiyorsanız, ilgili üniversitelere doğrudan başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye’de her üniversite kendi belirlemiş olduğu koşullar doğrultusunda öğrenci kabul etmektedir.
Bu koşullar genellikle aşağıdaki maddeleri içermektedir;
- Toplam 11-12 yıllık ilk ve ortaöğrenimden sonra Türk liselerine denk bir okuldan alınan bir lise diplomasına sahip olmak (ayrıca lise notlarını gösteren bir not dökümü sunulmalıdır),
- Uluslararası düzeyde tanınmış bir sınavdan (GCE, SAT, ACT vb.) veya bazı ülkelerin (Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Çin) üniversite giriş sınavlarından veya Türkiye’de yapılan Yabancı Uyruklu
Öğrenci Sınavı’ndan (YÖS) yeterli puanı almış olmak.